Login
       
  • Under the Weather

Coutts, Nicky, 2014, Art or design object, Under the Weather

Abstract or Description:

‘Under the Weather’ is a temporary architectural structure sited on a sea boundary of the National Trust for Scotland's most northerly property at Inverewe in the West Highlands of Scotland. It was commissioned in partnership with the Trust and Creative Scotland in the Year of Natural Scotland. The artwork was visited by 62,750 people over the course a season before it was taken down in 2015.

A short documentary film on the making of Under the Weather was commissioned by IOTA (Inverness Old Town Association) and Creative Scotland and a publication instigated by the same partnership, documenting the impact of the work, will be published in 2017. Selection for the role of Signature Artist for The National Trust for Scotland, which supported making the artwork, also involved some consultancy activities focused on how to innovatively work with artists within the Trust into the future. Over the six- month period of the residency, Creative Scotland hosted a series of public seminars, talks and events and an interview with the local highland radio station. Coutts’ structure is featured in The University of Edinburgh’s Open Access Edinburgh Research Explorer, Scottish Natural Heritage Autumn/Winter, 2014 p.30-31.

‘Under the Weather’ continues a trajectory of Coutts’ work in which conflicting perspectives that inform perceptions of a place are translated to form a structure. Inverewe Gardens exist due to land warmed by the gulf stream combined with the vision of a Victorian land owner who realised that a shelter belt of trees left to grow for twenty years would produce a unique habitat behind which to grow exotic plants. The dependency and hybridity of the garden are reflected in Coutts’ shelter that is also a viewing chamber and partly a weather station. Within the structure are transparent slides acting as the only source of light facing towards the unprotected ‘natural’ promontory on the other side of the loch. They picture landscapes from equivalent ‘exotic’ locations from which the Inverewe landowners literally dug up plants, taking them home to trial. Visitors to the shelter, that faces into the prevailing fierce winds of the North West coast, filled in the visitors book as though castaways, from a multitude of lands, planning to survive unable to leave or find a path back.

Subjects: Architecture > K100 Architecture
Architecture > K200 Building
Creative Arts and Design > W100 Fine Art
Creative Arts and Design > W100 Fine Art > W130 Sculpture
School or Centre: School of Fine Art
Copyright Holders: Nicky Coutts, National Trust for Scotland, Creative Scotland, IOTA
Funders: Creative Scotland, National Trust for Scotland, IOTA, London Sculpture Workshop
Date Deposited: 21 Mar 2017 09:55
Last Modified: 21 Mar 2017 09:55
URI: http://researchonline.rca.ac.uk/id/eprint/2671

Actions (login required)

View Item View Item